ORBIS TERRARUM / 1995

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

ORBIS TERRARUM / 1995

De in neo-clasicistiche stijl gebouwde Hewlett Gallery van de Carnegie Mellon University is ingericht als was het de salon van een Geografisch Genootschap. In de eerste zaal lekkere leesstoelen, de windstreken representerend, waarin men boeken over de relativiteit van- plaatsbepaling kan bekijken. Uit een jas aan de kapstok klinken geluiden als de auditieve herinneringen van een wereldreiziger. In het bovenlicht een (Europese) middeleeuwse wereldkaart. In de doorgang naar de tweede zaal hangt een draaibaar orientarium (zie ook kunstenaarsboek Orientarium), waarop de geschiedenis van de beschrijvende geografie in continu wisselende opposities gesteld wordt. In de tweede zaal hangen reproducties van kaartvormen aan de muur (Blueprint) en liggen op een tafel remakes van kaartvormen van verschillende culturen (Genuine Copy). In de ruimte klinkt het soundscape Orbis Terrarum. Tegen de achterwand wordt een atlas gepresenteerd (Orbis Terrarum-kunstenaarsboeken) tussen een collage van woorden en objecten die samen een beeld van de wereld geven. Deze collage is in de gallery gemaakt in een performance tijdens de opening van de tentoonstelling.

Hewlett Gallery, Pittsburgh, USA. Publicatie: CD soundscape Orbis Terrarum, artikel in het Kartografisch Tijdschrift 1995 XXI-3