Ornithologie Schaduwen (Performances) / 1996

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

Ornithologie Schaduwen (Performances) / 1996

i.s.m. Michael Pestel. We leerden elkaar kennen in 1992 in Pittsburgh en hebben een blijvende samenwerking rondom onderstaande thema’s. Later leidend tot Wachten op vogels/Waiting for Birds, Birdscape I and II, Birdscore, and may be more to come.

taal van de kunst: Apollohuis, Eindhoven

In de ruimte boven de galerie ligt het atelier van Paul Panhuysen, met daarin o.a. een grote voliere met zangvogeltjes. Hun geluiden klinken al bij binnenkomst, zacht. Tien dames fluisteren vogelspreekoorden, schrijven ze met krijt krassend op leien. Hans Kingma telt hardop de verdwenen vogelsoorten af. Jeroen tekent voor iedere soort een schaduw. Kevin Shey en Michael Pestel roepen de soort op in geluid. De zangvogels reageren hierop eerzuchtig. Op de achtergrond opnames van vogels in Avifauna en in de Weeribben.

taal van de cultuur: Avifauna, Alphen a/d Rijn

Het publiek wordt meegenomen op een rondleiding door de vogeldierentuin. Onderweg worden korte fragmenten voorgelezen over mens-vogel relaties. In een van de vogelzalen gaan de tentoongestelde vogels live een duel of duet aan met Michael Pestels blaasinstrumenten en het slagwerk van Kevin Shey. Jeroen van Westen leest de namen op van uitgestorven vogelsoorten, terwijl hij vliegende vormen tekent op de bladen in een groot boek. Hans Kingma leest spreekwoorden voor waarin een vogelnaam voorkomt, of het woord vogel, terwijl hij ze met krijt schrijft op de horizontale balken in de ruimte.

taal van de wetenschap: Fries Natuurmuseum, Leeuwarden

In de binnenplaats hangt een ring waarop alle Nederlandse woorden staan die samenstellingen zijn met vogel. Tijdens de performance klinken vogelgeluiden en van Michael Pestels blaasinstrumenten en het slagwerk van Kevin Shey als echos van de verdwenen vogelsoorten die Hans Kingma met behulp van een verrekijker afleest van de witte dakgoten. Jeroen van Westen tekent bij iedere naam een vliegende vorm op in een groot boek, alsof het schaduwen zijn van de verdwenen soorten die in de lucht over de binnenplaats scheren.

taal van de natuur: Nationaal Park, De Weerribben, Ossenzijl

In het riet is rondom een knik in het wandelpad een cirkel gemaaid. De knik in de wandelvlonder wijst naar zonsop- en ondergang op midzomer. In de planken van de vlonder staan de namen van bedreigde vogelsoorten gefreesd die voorkomen in N.P. de Weerribben. Tijdens de performance klinken naast de in het gebied aanwezige vogelsoorten, de geluiden van Michael Pestels blaasinstrumenten en het slagwerk van Kevin Shey als echos van de verdwenen vogelsoorten waarvan Jeroen van Westen de namen opleest. Hij tekent een vliegende vorm op de bladen in een groot boek, alsof het schaduwen zijn van de verdwenen soorten die in de lucht boven de open plek aanwezig zijn. Hans Kingma loopt over de vlonder, leest, leest voor spreekwoorden waarin het woord vogel voorkomt, of een vogelnaam.

Publicatie: CD + boekje met essays + vouwblad, videos beschikbaar