ZoZo-Zeetuin / 2018 

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

ZoZo-Zeetuin / 2018

Jeroen van Westen – Anne Ausloos (ism Koos de Muinck (componist), Michael Pestel (dwarsfluit) en Miek Zwamborn (gedicht), Allert van Westen (geluid)), Schelphoek, Bewaerschole) 01-09-2018

Er ligt daar een getijdentuin, verscholen in dat grote betonnen blok. Het is niet ver, maar te ver om te zwemmen, het water net te diep om heen te lopen. Dat blok is een caisson, een ‘zinkstuk’, dat leeg drijvend naar de plaats gebracht kan worden. Ze werden gebouwd voor de landing bij Normandië, en in 1953 vandaar gehaald om de grote gaten in de dijken te vullen na de stormvloed van februari 1953. De drie die we daar voor ons zien liggen kregen het grootste stroomgat niet dicht, de dijk werd verlegd. Niemand heeft de tuin in het caisson aangelegd of bijgehouden. Het is een echte Zeetuin.

Na vijf jaar onderzoek naar de wereld tussen zoet en zout geven aanleiding om te denken dat wanneer zout de reden was voor de eerste kolonisten om zich hier te vestigen, zout nog steeds een belangrijke culturele bron zou kunnen/zou moeten zijn. En misschien is dat wel zo zonder we ons dat realiseren.

Voor één dag werden bezoekers vriendelijk uitgenodigd om in een klein bootje te stappen dat ze bracht naar de zeetuin om die zelf te zien, te ruiken, te horen. Hen werd gevraagd om ieder en koptelefoon op te zetten om hun luisteren scherper te maken, om de kleinste geluiden  in de tuin te kunnen horen. Aangekomen bij de tuin werd het bootje opgevangen door twee zwijgende gidsen die de boot al wadend rustig door de tuin heen voerden.

soundscape staat nog niet op internet