Als muren oren krijgen / 2007

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

Als muren oren krijgen / 2007

Als Muren Oren Krijgen: een zoektocht naar de verbanden tussen architectuur en muziek. Fundament, basis, vorm, ritme, ornament, schema: architectuur en muziek lenen elkaars termen. Al in de Middeleeuwen werden gebouwen ingewijd met een speciaal voor de ruimte gecomponeerd muziekstuk. Het publiek kon dan niet alleen zien, maar ook horen hoe groot het gebouw was.
Het initiatief voor dit programma op 8 locaties komt van het blokfluitensemble Ratatouille. Samen met de architecten Thijs Gerretsen en Brans Stassen werden bijzondere locaties gekozen op hun architectonische kwaliteiten. Naast bestaande muziek werden al in een vroeg stadium Merlijn Twaalfhoven en Daan Manneke uitgenodigd om een stuk te schrijven voor dit project. Marco Kalkman stapte later in, van hem klonk in ieder gebouw een ander, speciaal daarvoor geschreven en geregisseerd stuk te horen. Rob van den Broek verzorgde steeds de op de locatie toegesneden vormgeving van de voorstellingen. Korte door Jeroen van Westen gemaakte video’s van iedere locatie maakten deel uit van alle voorstellingen.


Zomer en najaar 2005 vonden de voorstellingen plaats in Klooster ter Apel, Radio Kootwijk, Huis Bergh, Broeker Veiling, Sanatorium Zonnestraal, Zuiderbad, Station Haarlem, Cruquius Gemaal.


Ratatouille: Heleen Gerretsen, Pauline Kolsteeg, Heleen Gerretsen