Birdscape I / 2000

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

Birdscape I / 2000

Jeroen van Westen-Michael Pestel
m.m.v.: broedvogels VVB, Almere; 8-scholieren Almere; Jasper Goedman

Acht luidsprekers- vier dicht bij het plafond en vier op de grond- scheppen een drie-dimensionaal geluidslandschap. In het middelpunt van de vier luidsprekers boven, hangt een bewakingscamera die de computer in pixels informatie geeft wat betreft aantal bezoekers en hun mate van bewegen. Wanneer de mensen perfect stil staan, of langzaam bewegen, zal de aanwezigheid van de geluiden van broedvogels van het Vroege Vogelbos het best te horen zijn.

BIRDSCAPE nodigt de bezoeker uit te luisteren en een eigen choreografie te ‘bewegen’ die de geluiden van de vogels orchestreert. Tijdens de opening werd een performance gehouden. Op deze CD staat een registratie van die performance en een fragment van een performance die alleen gehouden werd voor de vogels van het Vroege Vogelbos. “Again and again, the inability to resuscitate extinct birds, requires us to employ strategies to enhance communication with living birds. Endangered species in particular, but all birds in general, are a kind of mnemonic device, a living memory with which we can still talk. BIRDSCAPE explores our understanding of nature through the concepts of memory, communication and natural relationships.”