ZoZo – Balanceren tussen ZOet en ZOut / 2013-2019

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

Jeroen van Westen en Anne Ausloos

Balanceren tussen ZOet en ZOut is een beeldend kunstproject van de Bewaerschole voor de periode 2014-2018. De Bewaerschole is een podium voor in situ projecten en tentoonstellingen. Gedurende de projectperiode wil de Bewaerschole een beeld krijgen hoe de mensen en de natuur op het eiland Schouwen-Duiveland balanceren tussen zoet en zout.

Wanneer de kunst gevraagd wordt om direct bij te dragen aan de ‘echte’ wereld is er meestal sprake van een verandering, gewenst of ongewenst. Om die verandering te ‘waarderen’ in de zin van afwijzen, of te versterken, of zelfs te vernieuwen, moet je zelf ontdekkend kennismaken met wat er is. De kunst biedt ruimte om iedereen bij elkaar te roepen, waarbij de kunstenaar helpt vragen en werkelijkheden te herdefiniĆ«ren, betekenissen naar boven te halen en zo de mogelijkheden gaan vermoeden. “Het doel van die samenwerking is een nieuwe taal en nieuwe beelden te vinden” zegt Peter Sellars in een interview met Wouter Hillaert voor het blad, Rekto:Verso. Helderder kunnen wij het niet formuleren. In de zes jaar dat wij aan dit thema werkten publiceerden we drie ZOZO-magazines, samen een verslag in tekst en vooral ook veel beeld.

Balanceren tussen Zoet en ZoutZie ook: ZoZo-Balanceren tussen ZOet en ZOut,GRENSWERELD (installatie ZOZO I ); Iconen, Schalen, Dichtbij (video 5′:00″), Delingsdijk (video 2′:17″), GRONDHOUDING (installatie ZOZO II), Horizont, Legenda, Vuurzee, Schouwen, Diepgang, Sluitstuk, OMLOOP, ZEETUIN , WATERLANDERS (installatie ZOZO III ), Modderbeelden, en Waterhuisje (video Waterlanders 1′:59″).

Andere deelnemende kunstenaars: De Onkruideniers, Marjolijn Boterenbrood, Esther Kokmeijer, Willem Besselink, Bruno Doedens (SLeM), erco de Ruijter, Egied Simons, Leontine Lieffering, Astrid van Nimwegen, Wim Geeven. Curator: Marinus van Dijke