OerIJ / 2004

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

OerIJ / 2004

In de archeologie werd het duidelijk dat vele vondsten in Noord Holland een samenhang vertoonden die verband houdt met de dynamische landschapsgeschiedenis van het (dubbelzijdig) estuarium van het OerIJ. In het huidige landschap zijn nog kreekrestanten zichtbaar, dijken langs het deel dat het langst is open gebleven, en op subtiele hoogtekaarten is de hoofdgeul herkenbaar. Hoe landschap en archeologische schatten te beschermen in een gebied waar zoveel claims op ruimte en gebruik van de ruimte liggen. In een uitgebreide visuele studie wordt het huidige landschap gekoppeld aan haar (recente) geologische ontstaansgeschiedenis, en hoe onze cultuur daarin wortelt en nog op voortborduurt. Aanvullend in teksten en schetsen worden voor belangrijke claims in hoofdlijnen benaderingen voorgesteld uitgaande van behoud en ontwikkeling op basis van de culturele en natuurlijke geschiedenis. Het rapport kan gedrukt besteld worden bij de Provincie Noord-Holland, afdeling Culturele planologie, of U kunt Voorbij het Verleden op beeldschermresolutie ophalen van deze site.

Opdracht Provincie NH, afdeling culturele planologie
Ism Gerco de Ruijter, Ton van Vliet, en Peter de Ruyter

werkboek OerIJ