Restruimte-Muizengaatje / 1997-2001

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

Muizengaatje / 1979-2001

i.s.m. Q.S. Serafijn, Hans Snoek, Maarten van Wesemael
Opdrachtgever: CBK-Rotterdam/Deelgemeente Noord

Een opdracht van het CBK Rotterdam en Deelgemeente Noord om bij te dragen aan verbetering stadsinrichting rondom kruising A20 en Bergweg: de poort van Noord. Daar waar grootschalige infrastructuur over de jaren heen gebundeld is ontstaan restruimten tussen de aders. Waneer de stad daar tegenaan groeit, ontstaan in deze restruimten infectueuze plekken. Ook echter vinden er kleinschalige initiatieven onderdak waarvoor nergens anders in een stad plaats is. Naar aanleiding van een analyse gemaakt voor de opdracht MUIZENGAATJE hebben de kunstenaars Q.S. Serafijn, Hans Snoek en Jeroen van Westen voorgesteld een nader onderzoek op te zetten naar deze bestuurlijke en stedelijke restruimten om zwakke plekken en potenties bloot te leggen. Eerste invalshoek daarvoor was ‘risiconatuur in de restruimten’, maar inmiddels uitgebreid tot een sociaal, stedelijk en cultureel onderzoek van de restruimten tussen A20, spoorlijn R’dam Utrecht, en Noorderkanaal van Tergbregse Plein tot Kleinpolderplein. Voorbeeldstatus StIR 1999 (VROM)

Een eerste kleine publicatie van het plan is uitgegeven door Deelgemeente Noord, een tweede meeromvattende publicatie door CBK Rotterdam. In een publicatie van de Rotterdamse Duurzaamheidsclub verscheen mijn essay De lof ter traagheid