ZoZo II – Schouwen / 2016

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

ZoZo II – Schouwen / 2016

Voor Balanceren tussen ZOet en ZOut – Jeroen van Westen en Anne Ausloos

Twaalf zorgvuldige gekozen willekeurige locaties. Zorgvuldig omdat ze zijn gekozen op basis van verwachting van zoutgehalte. Willekeurig, omdat we al rondvragend van de een naar de ander zijn verwezen. Van deze kleimonsters is ieder een kloostermop gemaakt, gestookt in een op hout en wier gestookte veldoven. De kleurverschillen en patronen zijn reacties in de oven met de mineralen in de klei, dus ook met door de landbouw toegevoegde, of juist onttrokken mineralen ontstaan verschillen met ‘ongerepte’ klei. Deze kloostermoppen zijn in een studio uiterst ‘klinisch’ gefotografeerd. De beelden zijn tot prenten geoptimaliseerd en geprint op prachtig papier. Iedere prent is onderdeel van wat samen gezien kan worden als een autobiografie van Schouwen, een verhaal over de samenhangen en spanningen tussen natuur en cultuur.

Balanceren tussen Zoet en ZoutZie ook: ZoZo-Balanceren tussen ZOet en ZOut,GRENSWERELD (installatie ZOZO I ); Iconen, Schalen, Dichtbij (video 5′:00″), Delingsdijk (video 2′:17″), GRONDHOUDING (installatie ZOZO II), Horizont, Legenda, Vuurzee, Schouwen, Diepgang, Sluitstuk, OMLOOP, ZEETUIN , WATERLANDERS (installatie ZOZO III ), Modderbeelden, en Waterhuisje (video Waterlanders 1′:59″).