ZoZo III – WATERLANDERS / 2019

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

ZoZo III – WATERLANDERS / 2019

Jeroen van Westen en Anne Ausloos

Waterlanders is het derde hoofdstuk in onze bijdrage aan het door de Bewaerschole (Burgh Haamstede) opgezette onderzoek Balanceren tussen ZOet en ZOut. Het gaat over het hervinden van de zoetwatercultuur van het eiland Schouwen. Aanknopingspunten waren de collecties op zaal en in het depot van het Stadhuismuseum in Zierikzee, ze inspireerden tot gericht veldwerk. Niet alleen onze camera’s zijn afgedaald in regenwaterputten en waterkelders, we zijn ook zelf afgedaald in een van de weinige nog echt in gebruik zijnde ‘verseputten’ schoon te maken. Met de modder uit deze put maakten we Modderbeelden en Regenbeeld. Het Waterhuisje is het derde werk voor Waterlanders en was aanleiding om Koos de Muinck te vragen een kort stuk te schrijven voor het carillon; Stadsbeiaardier Janno den Engelsman speelde het op de opening en iedere donderdag om 11.00 tijdens de tentoonstelling van 2 mei tot 29 augustus . In ZOZO-Magazine III meer over de -vrijwel verdwenen- zoetwatercultuur op een ‘zout’ eiland.

zaalgids Stadhuismuseum

Balanceren tussen Zoet en ZoutZie ook: ZoZo-Balanceren tussen ZOet en ZOut,GRENSWERELD (installatie ZOZO I ); Iconen, Schalen, Dichtbij (video 5′:00″), Delingsdijk (video 2′:17″), GRONDHOUDING (installatie ZOZO II), Horizont, Legenda, Vuurzee, Schouwen, Diepgang, Sluitstuk, OMLOOP, ZEETUIN , WATERLANDERS (installatie ZOZO III ), Modderbeelden, en Waterhuisje (video Waterlanders 1′:59″)