A12NU

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

A12NU

ism Julian Scaff


Een bijdrage op verzoek van de Stichting A12NU, onderzoek naar de A12 zone tussen Utrecht, Nieuwegein en Houten


Architectuur en Stedenbouw kunnen (in navolging van Rem Koolhaas) worden opgevat als zoeken naar waar de stroom wordt mogelijk gemaakt, waar hij wordt geblokkeerd en hoe. Maar, als de druk hoog genoeg is dan vindt de stroom een nieuwe bedding. In ons observerend onderzoek hebben we de stroom gevolgd zoals die zich natuurlijk voordoet in het gebied.
Onze observatie bleek een etnografie van verplaatsing. Ook al lopen er verbindingen door de zone, het is geen doorgangsgebied, zelfs de corridors van snelwegen en kanalen lijken direct naar bestemmingen te leiden. Ieder punt in het gebied is bestemming en vertrekpunt tegelijk, met als doel werk en consumptie, weinig ruimte voor verblijf.

Het resultaat van het onderzoek zijn een korte film en een publicatie van alle onderzoeken:A12NU onderzoek naar de A12 Zone tussen Utrecht, Nieuwegein en Houten van de Stichting A12NU (kort overzicht) onder redactie van AglaƩe Degros en Henri van der Vegt, met bijdragen van Oedzge Atzema, Mathieu Berger, Leonie Janssen-Jansen, Peter Kemp, Willem Salet, Julian Scaff, Rene van der Velde en Jeroen van Westen, ISBN/EAN: 978-90-813868-1-4.