DEV-BuitenGewoon

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

BuitenGewoon / 2015

Jeroen van Westen en Haroen Martens

De uitnodiging van het Deventer architectuurcentrum ‘het Rondeel’ is opgevat als een uitdaging om te ontdekken wat ‘de stad’ zelf vraagt aan de toegewezen locatie. We hebben onze zintuigen wijd open gezet op zoek naar gebruikssporen van het gebied en de geschiedenis van de stad.

Opmerkelijk is dat de aaneengesloten ruimte van de vestingwerken en rivier om de oude stad niet meer overal goed te volgen is door frictie van openbaar en privé. Prachtig is dat de binnenzijde ‘hard’ is als de muren die er ooit stonden, en de buitenzijde ‘zacht’ en groen. Maar dat laatste geldt niet voor de Buitengracht! De opdracht wordt duidelijk: werk aan een doorlopend rondje dat de oude vestingwerken en de IJssel volgt, de centrumzijde stedelijk, de buitenzijde ‘landelijk’.

Het ontwerp schept ruimte voor lunchpauzes, wandelaars, cultureel gebruik, en is geïnspireerd op de eigen geschiedenis en mooie details van de stad; een benadering die doorgezet kan worden in het hele zuidelijke deel van de vestingwerken, met als bijzonder moment de terugkeer van een verdwenen bastion, een ‘buitenplaats’ voor de binnenstad.

iov Het Rondeel, ism Haroen Martens