Eet je Uitzicht-Diepenheim / 2012

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

Eet je Uitzicht / 2012

ism Karina Hendriks

‘Eét je uitzicht’ is een onderzoek vorm gegeven door de curatoren Jeroen van Westen en Karina Hendriks naar de relaties tussen mens, landschap en voedsel. Het richt zich op de blinde vlek van de consument voor de herkomst van diens voedsel, en de rol die het landschap (als ‘voedselbank’) daarin vervult. Je kunt naar voedsel kijken als de bemiddelaar tussen mens en landschap: het landschap als uitdrukking van wat het lichaam eet; het lichaam als uitdrukking van het gegeten landschap.

Op drie dagen, lente, zomer, herfst 2012, werden steeds vier verkenners één dag vier vierkante kilometer bij Diepenheim in gestuurd met de opdracht: “Dít is er te eten!”. Ondersteund door vragen als: Hoe smaakt dit? Welke maaltijd levert dit op? Welke poëzie brengt het voort, welke muziek? Welke economie, welke cultuur, welke natuur, welk lichaam?

Vanuit achtergronden van kunst tot wetenschap, van kok tot boer, survival commando tot monnik, hebben de verkenners allemaal het landschap op voedingswaarde voor lichaam en/of geest onderzocht. Kunstenaar/kok Ernst Ruijgrok liep mee om gevonden voedsel en smaken vast te leggen in een kleine veldkeuken. Ieder veldonderzoek werd publiek gerapporteerd in de vorm van lezing/debat en exposities en een publicatie.

iov Kunstvereniging Diepenheim, Provincie Overijssel en SKOR

publicatie Eet je Uitzicht

beeldessay Eet je Uitzicht in Twents Jaarboek