IJdijken

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

IJdijken / 2005-2007

De IJdijken vertellen over meer dan 600 jaar bewoningsgeschiedenis waarin water een bedreiging vormde waartegen de mens zich beschermde middels dijken, gemalen, stuwen en sluizen. Veranderingen in dit defensieve systeem, in de landbouw en snelle industrialisatie en verstedelijking hebben de verhalen die de dijk vertelt veranderd en ten dele al doen verstommen.


In drie fases werd een behoud door ontwikkeling reddingsoperatie uitgevoerd. Fase 1: Verstoeling en Schouw. Wie doet wat in deze breed samengestelde groep + wat is er gebeurd met de IJdijken, wat is nog herkenbaar? Fase 2: Zeevang. Observaties en infiltraties, zoeken naar openingen om de bewustwording van de bestaansredenen van de IJdijken toen, nu en in de toekomst te verdiepen en te verbreden. Fase 3: Dijkpalen. Het markeren van behoud door ontwikkeling in duidelijke richtlijnen waar de beleidsmakers, bewoners en gebruikers van de IJdijken met verbeeldingskracht mee verder kunnen.

iov 14 opdrachtgevers onder regie van DRO Amsterdam. ism Bureau Alle Hosper, H+N+S, RBOI, en Beek en kooiman Cultuurhistorie (met dank aan Gerco Lindeboom)

werkboek I – IJdijken

werkboek II – IJdijken

eindrapport IJdijken een dijk van een dijk als pdf (200Mb) verkrijgbaar op aanvraag.