Inverse I (fotowerken)

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

Inverse I (fotowerken) / 2011-2014

“To visit a stepwell is to enter into the earth. One leaves the world’s sense of time and space behind and rediscovers the sky in the infinitely still water at the bottom. It is a transformative experience, difficult for me to explain, but one that has utterly changed my understanding of spatial reality, and thus of myself in the world.”

De stepwells in Gujarat zijn tamelijk onbekend niet alleen buiten India, maar ook in India! De enkele onderzoekers en fotografen die er internationaal over publiceerden voelen zich vooral aangetrokken tot het ritmische in de architectuur en de manier waarop het licht speelt met pilaren en het reliëf van gebeeldhouwde details overal in de architectuur. Het is makkelijk om daar de schoonheid van te zien, en het zijn beelden waarvan ook ik geniet. Maar ik voel me meer aangetrokken tot een zoektocht naar hoe de intrinsieke structuur van de stepwell is verweven met het in de aarde zijn. Dat is het niveau van waarneming waarin de kinetische zowel als de zintuiglijke ervaringen elkaar versterken.

Het project Inverse is tentoongesteld in de India House Gallery in Pune, Lees ook de 3 artikelen in Indiase kranten hierover.

Naar aanleiding van de tentoonstelling heeft het Indiaase ‘Journal of Landscape Architecture’ een lang interview met veel beelden geplaatst.

ism Parth en Brinda Shah, met dank aan Curdin Tones en Eloi Koster

zie ook Inverse II (films) en Inverse III (boek)