Terp-voor-een-Toekomst

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

Terp-voor-een-Toekomst

In het werk Terp voor een toekomst wordt een tientallen jaren oude gesloten vuilstort geïnterpreteerd als een eiland. Wanneer het zeeniveau blijft stijgen worden, ironisch genoeg, deze lagen vuil tegen 3017 misschien een leven sparende vluchtheuvel voor een kleine nederzetting.

De Terp voor een Toekomst heet bezoekers welkom met een openbare infrastructuur voor een mogelijke toekomst. Het bestaat uit twee openbare pleintjes, een waterpomp, en een basaal (modernistisch) wegenpatroon. Signaalpalen markeren de uiteindes van de wegen, uitzichtspunten over het landschap en op een virtueel beeld waarin verleden, heden en toekomst over elkaar heen liggen. Deze 360° beelden zijn toegankelijk via een QR code op de palen, ze reflecteren op zeven kernthema’s: drinkwater, energie, onderdak, voedsel, werk, natuur, en gemeenschap.

Tijdens de IJSSELBIENNALE 2017 herbergde de Terp een tijdelijke gemeenschap waarin werd gediscussieerd over maatschappij en klimaatverandering. 

Deelnemers van de Rietveld academie onderzochten de meervoudige (mogelijke) identiteiten van op de Terp gevonden objecten als waren het fossielen van het Anthropoceen. 

ism Curdin Tones, iov IJsselbiennale-Kunstenlab

cahier Terp voor een Toekomst