Wachten Op Vogels-Rotterdam-eo

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

Wachten op vogels (Rotterdam) / 2008

ism Michael Pestel en Julian Scaff

Ton Matton vroeg ons in zijn in Hoogvliet aangelegde klimaattuin – waar in afwachting van de klimaatverandering tropische gewassen gekweekt worden – onderzoek te doen naar de veranderingen in de vogelbevolking van Rijnmond. In het onderzoek (volgens het model van de participerende observatie) concentreerden we ons op drie vogelsoorten: de veranderende merel, de uitwijkende roek, en de oprukkende halsbandparkiet. De roeken zochten we in de Europoort, de merel tussen de rijtjeshuizen in Hoogvliet en de halsbandparkieten in Overschie. Michael liet zich inspireren door geluiden. Ik keek meer naar de leefomgeving van de vogels. Julian filmde het onderzoek.

Het performatieve verslag van ons onderzoek vond plaats in het Natuurhistorisch museum Rotterdam. Speciaal voor deze gelegenheid had het museum aan houders van tropische zangvogels gevraagd om hun vogels mee te nemen, zodat Michael met ze kon communiceren te midden van de beelden, publiek en film. Twee leden van de Surinaamse vogelvereniging Euromast gaven gehoor aan de oproep: ze brachten twee Twa-twas (Oryzoborus crassirostris) en een Picolet (Oryzoborus angolensis) mee.

iov ‘Not in my backyard’ voor Ton Matton