Was Getekend, De Runde / 1995-2014

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

Was getekend, De Runde / 1995-2014

het project is gestart in 1995 als een opdracht van KIEV (Kunst in de Emmer Veenkoloniën), initiatief van de Herinrichting. Randvoorwaarde was het landschapsplan van Harry Berg (DLG), en de gemeentelijke visie Verborgen Rijkdom van Piet Ziel (Emmen). Beeldend kunstenaar Jeroen van Westen antwoordde met een masterplan. Zijn standpunt is dat het landschap het kunstwerk is, en stelde de (nieuwe) Runde voor als handtekening voor nieuwe verhalen in een veranderend landschap.

In de loop van bijna twintig jaar is het idee steeds breder omarmd en door velen verder uitgewerkt onder leiding van Waterschap Hunze en Aa’s, op 4 oktober 2014 werd de natuurlijk stromende beek in een culturele bedding geopend. Onderweg langs het riviertje vind u nieuwe natuur, een prijswinnend ontwerp van Jannis de Vries voor het kassengebied Rundedal, het Veenpark, huisplaatsen op het landgoed Scholtenzathe en binnengebied van en voor de bewoners van Foxel, beide net als het Fort voor het Water ontworpen door Jeroen van Westen.

mmv : Gemeente Emmen, Gemeente Vlagtwedde, Provincie Drenthe, Provincie Groningen, Waddenfonds, en Europese Unie.

zie hieronder de links naar film van de Runde als handtekening door het voormalige veenlandschap in zes deeltjes door Jeroen van Westen, beeldend kunstenaar, drone-beelden gemaakt door Ramon Wind Kopterview, video en geluid nabewerking Raymond Oostenenk

01: Bargerveen-Zwartemeer 11’50” – 02: Zwartemeer-Bargercompas 10’50” – 03: Bargercompas-Emmercompas 12’09” – 04: Foxel-Emmercompas 10’20″ – 05: Emmercompass-Roswinkel 10’44” – 06: Roswinkel-RuitenAa 12’03”

artikel in Ruimtelijke Ontwikkeling Magazine