Klangschaft

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

Klangschaft / 1997

In een grote leegstaande fabriekshal klinkt een oorverdovend chaotisch kabaal. Er staan objecten van steen, hout, ijzer in een kring opgesteld waar op wordt geslagen uit volle kracht. Vier-vijfhonderd mensen met gehoorbeschermers staan er rondom. Dan stilte, vogelgeluiden, echo’s van verdwenen tijden: weefmachines. Op dat ritme ontstaan dialogen tussen de ‘muzikanten’, werknemers van fabrieken in de wijde omgeving die de objecten naar eigen inzicht hebben gebouwd op basis van minieme schetsjes. Een klarinet zingt het verhaal, is de schilder van het geluidslandschap.

i.s.m. Helmut Eisel (klarinet), Susanne Bohner (bedrijfsarts), Vincent Huijpen (geluidstechniek)
Lonza-Gelände, Waldshut, BRD
Publicatie: eigen uitgave, doosje met vouwbladen (f.c.)