Orbis Terrarum 1992

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

Orbis Terrarum 1992

Dit werk bleek het begin van hele serie werken waarin plaatsbepaling en ‘mapping’ centraal in staat. Zowel in boekvorm(en) als in installaties en soundscapes.

Een atlas waarin het begrip plaats wordt onderzocht. De in 1992 in Pittsburgh geschilderde beelden van putdeksels hebben verwantschap met allerlei wereldkaarten. De reeks start met een T-O kaart zoals die voor het eerst werd opgenomen in het 12e eeuwse book Etymologea, naar de inzichten van de 6e eeuwse ‘encyclopedist’ St Isidore van Sevilla. De drie toen bekende continenten Afrika, Azië en Europa werden geassocieerd met de drie zonen van Noah. Kaarten als deze werden nog gebruikt ten tijde van de Grote Ontdekkingsreizen aan het begin van de 16e eeuw.

Tempera op papier, gebonden in varkensleer. Bijbehorend een witte half cirkelvormige muur-lezenaar, diameter 160cm. Uniek ex. (500x650x25mm)