ZoZo V – Trasbak (modderbeelden)

JEROEN VAN WESTENkunst en landschapCV@

ZoZo V – Trasbak (modderbeelden) / 2017

Anne Ausloos en Jeroen van Westen

Na het schoonmaken van de trasbak van de Kievitshoeve zijn er twee dialogen gevoerd in de waterkelder. De eerste zonder woorden, alleen pure modder en papier. In de tweede dialoog echooden onze verhalen in totale duisternis tegen de harde met tras bestreken bakstenen. Verhalen over ervaringen met putten, holtes, duisternis. Het boek Wind up bird chronicle van Murakami, en Michel Tourniers Vrijdag of het andere eiland bleken gezamenlijke ijkpunten.

Emmer voor emmer werd de modder uit de trasbak van de Kievitshoeve getakeld. Iedere emmer werd gezeefd. Het grofste materiaal was dat wat mensen ooit verloren in de put, dan nog niet vergaan organisch materiaal, en het fijnste was een mengsel van humus en kleideeltjes die door de wind op het dak van de boerderij zijn gebracht en door de regen afgestroomd in de put. De kringloop van regen en erosie in miniatuur. Met zacht, sterk absorberend Nepalees papier zijn afdrukken gemaakt van de natte modder in de zeef en de kruiwagen.

korte film van het schoonmaken de Trasbak